A füstölés szerepe

A füstölés menete, szerepe a főtt füstölt fürjtojás készítésekor

A füstölés szerepe

Mit ír a magyar élelmiszerkönyv?

A füstölés és a füstölt íz kialakítása két különböző dolog.

A füstölés: Olyan művelet, amelynek célja az előállított füsttel az élelmiszer készítmények füstölt ízének és színének kialakítása, az eltarthatóság növelése, a termék jellegének kialakítása. A füst előállítása történhet keményfa közvetlen elégetésével vagy füstaromából annak regenerálásával.

A füst ízesítés: Olyan művelet, melyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a húskészítménybe juttatják (bekeverés, injektálás stb.)

Ilyet mi nem csinálunk. Mi a füstölt fürjtojást hagyományosan, fa füstöléssel készítjük és részben ezzel tartósítjuk.


Házi füstölés esetén mindenképpen arról beszélünk, amikor a fa közvetlen elégetésével készítünk füstöt, a füstaromákkal való munkálkodást nyugodtan meghagyjuk a nagy élelmiszer gyáraknak. A mi általunk készített füstölt fürjtojás kézműves termék, nem használunk semmilyen ízfokozó vagy egyéb adalékanyagot, minden termékünk „E mentes”.

A füstölt fürjtojás készítése, meleg füsttel, bükkfaforgács égetésével való füstképzésel történik. A füstölt fürjtojás előkészítésének az első lépcsője a főzés. A főzés után pácoljuk a fürjtojást sós lében, majd ezután kezdődik a füstölés. A fürjtojás a füstölőbe kerül és a bükkfaforgács füstben nyeri el a füstölt fürjtojás a végső ízét, zamatát. A füstöléshez külön erre a célra előállított kiváló minőségű bükkfa forgácsot használunk ezzel is elősegítve a füstölt fürjtojás tökéletes minőségét.